vineri, 26 martie 2010

Roma cu 200 de euro (3)



Data trecută v-am promis o discuţie asupra turismului românesc. Astea sînt doar cîteva poze, făcute cu un aparat (semi)profesionist dar cu ochiul unui amator gură-cască, în Basilica San Pietro, punctul central al Vaticanului.


„Basilica este construită de împăratul Constantin, deasupra mormîntului Sfîntului Petru, situat în apropierea Circului lui Nero, în care a fost crucificat. La mijlocul secolului al XV-lea, Papa Nicolae V a dat ordin să fie restaurată; lucrările au fost demarate abia 50 de ani mai tîrziu, cînd Papa Iulius II l-a desemnat pe Bramante să realizeze planurile. Abia după lucrări care au durat 123 de ani, biserica a fost sfinţită. bazilica are o lungime de 187 metri; domul proiectat de Michelangelo are o înălţime de 132,5 metri, faţada a fost realizată de Carlo maderno, iar Bernini a realizat impresionantul ansamblu de coloane care străjuiesc piaţa San Pietro“ - Roma, ghid turistic, de Jane Shaw, Editura Ad Libri.


Prima chestie la care am căscat gura e tavanul de după intrare. Intrare care, apropos, este gratuită. Recitind ghidul acum, mi-am dat seama că mă puteam urca şi în turlă, contra cost, dar n-am ştiut asta atunci. În interior poţi fotografia cum te taie capul, numai în cur să nu te aşezi că te trag nişte neni paznici de mînecă şi te roagă frumos să nu fii nesimţit şi să te ridici, pe moaş-ta de măgar. Bineînţeles, tu nu auzi decît „Vă rog frumos să vă ridicaţi acum!“, pe un ton politicos, rece şi ferm, dar citeşti în ochii lor că te consideră un măgar.


Vestita La Pieta, de Michelangelo Buonaroti, sculptată la 1499, pe cînd ai noştri încercau să ţină piept năvălitorilor, pîrjolind cîmpiile şi otrăvind fîntînile. De cînd un cretin a ciobit-o cu barosul acum vreo cîţiva ani, este protejată de un panou de plexiglas, în care puteţi observa reflecţia ferestrei din partea opusă, măiastru surprinsă de fotograful amator.


După ce dai cu ochii de La Pieta şi mulţimea de gură-cască (de-aia n-am mai înotat printre ei ca să mă lipesc de geam), te uiţi în faţă şi vezi, măre, cam cît un teren de fotbal, de nu se mai sfîrşeşte. Partea asta care ocupă josul pozei de sus e un culoar îngrădit, care duce la baldachinul altarului, opera lui Bernini, cu o înălţime de 20 de metri şi sub care numai Papa are dreptul să oficieze.


Dedesubtul textului şi deasupra altarului e turla lui Michelangelo, pe care aţi mai văzut-o în poze şi de dinafară.

Drăcia de mai jos am impresia că e pe altarul lui Petru, care a fost şi primul papă, declarat aşa post-mortem. Dacă vi se pare că e o pictură, vă înşelaţi amarnic. E o sculptură.







Am vizitat bazilica în vreo două-trei ore, în viteză, printre sculpturi, morminte de papi şi picturi de n-are muzeul de artă din România atîtea. Fiecare firidă e cît o biserică de-a noastră mai mare, şi infinit mai împopoţonată cu opere de artă care de care mai minunate. Punctul central al papalităţii e de o opulenţă absolut formidabilă, deşi la tot pasul găseşti cîte-o cutie a milei şi cîte-un îndemn la simplitate. Sper să nu jignesc pe nimeni dintre credincioşii romanocatolici, eu sînt puţin ateu şi nu-mi plac bisericile şi preoţii decît cu cîteva excepţii. (O bilă albă la mormîntul papei Ioan Paul al II-lea, ultimul papă decedat, care este de o simplitate contrastantă cu toate celelalte cripte de papi, pe care se odihnesc cîteva flori, un trandafir de aur şi unul de argint, şi la care credincioşii încă îşi mai aduc omagiul. Tot acolo, cică din respect pentru papă, nu ai voie să faci poze decît cu acordul suprem al administraţiei Vaticanului).


În ultimul cadru, nişte asiatici, chinezi sau japonezi, pozează un demn urmaş ar gărzii elveţiene, care păzeşte în mod tradiţional Vaticanul, şi care acum este formată din italieni imberbi şi plini de aere şi coşuri.


Şi acuma, zic şi eu: în faţa unor astfel de minuni(care sînt într-un singur loc din zecile de obiective ale Romei, de exemplu), ce-ar avea România de arătat? Doi pereţi cu albastru de Voroneţ, o cetatea ţărănească Rîşnov care pică pe tine (n-am mai pus poze de la castelul San Angelo, care lasă orice castel de-al nostru la pitici) cu avizul Ministerului (in)Culturii, Nişte Brîncuşi (deşi mai multe sînt în State), un castelul Huniarzilor (care, mă rog, nu-i românesc), o Biserica Neagră, de care nemţii au un milion, nişte mănăstiri, frumoase, i-adevărat, vreo două cetăţi din Moldova, şi dacă îţi mai socoteşti şi degetele de la picioare, te cam poţi opri.
Acum, eu înţeleg de ce nu avem noi bogăţii imperiale şi nici nu putem fi acuzaţi pentru asta. Avem în schimb nişte peisaje de pici în cur (i-adevărat că nu avem nicio vină pentru asta) şi deltă, mare, cîmpie, dealuri, munte la un loc.
Deci, turistul ar putea să vină să le vadă pe-astea. Dar cetăţile cad, hotelierii te jupoaie, şi, ce-i mai rău, ai impresia că România se întinde cît toată Asia, dacă mergi cu trenul. (De la Mare la munte poţi să faci şi mai bine de 14 ore, şi să te ferească Dumnezeu de lucrări , inundaţii, geruri, vară, iarnă). Ştim cu toţii chestiile astea. Başca drumurile care, vai de capul lor, îţi rup maşina cînd ţi-e lumea mai dragă.
Şi acuma zic şi eu, cu mîndrie patriotică şi cu năduf: ce dracu să caute turistu-n Românica?

Încercaţi şi partea I a reportajului, ba chiar şi partea a doua. Eu zic că merită.

13 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari pentru toate cele trei episoade. Atat pentru partea de reportaj, cat si pentru cea de fotografie (la care ma pricep mai putin, asa ca cele postate mi se par extraordinare indiferent ce aparatura ai folosit tu). Ai uitat sa amintesti de Peles (Prahova isi cere drepturile :)), care, din fericire, INCA e al ministerului inculturii, cum ii spui tu

Andrei Paul spunea...

Am uitat de peleş, dar sînt convins că nemţii sau austriecii au şi ei peleşuri cît zece peleş...

Frate'tu spunea...

Ai dreptate dar toate aceste minuni, tot ce au construit romanii (italienii) au construit prin jaf, cotropire,cruciade si sclavism....iar noi nu avem nimic pt ca ne tot aparam de turci si alte popoare...si ce ne-a mai ramas, le lasam in paragina( ex. Baile Herculane)

Bieţîvan Ratat spunea...

pozele-s mişto.
iar deştu pe rană l-ai pus, şi eu la fel mă gîndesc, atunci cînd n-ai decît 1% din obiectivele turistice ale ... să spunem Italiei, atunci ca o consecinţă logică, ar trebui să ai 1% din numărul de turişti. Dar ai oare procentul ăla amărît de1% ? Eu aş paria că nu!

În altă ordine de idei, turistul de azi s-a mai rafinat, e mai tînăr mai relaxat. Asta crează o premisă pentru ”un alt fel de tursim”... Să îţi spun cum: Nu mai merg ca disperatu să mă uit la vestigii (clădiri, statui şi ziduri surpate). Astea le pot vedea pe net, nu?
Mai bine, dacă tot sunt tînăr şi tot e ieftin turismul, mă duc să gust un vin, să mă plimb prin parc, să fut o localnică, să pierd timpul cumva, altfel decît la mine în oraş.
Ei bine, brusc nu mai contează în mod direct cîte ziduri vechi sunt în oraş ci mai degrabă ”ce şi cum altceva” poate oferi. Un festival rock anual, un cartier roşu, o stînă sau altă ciubănie... ceva, nu ştiu ce dar cred că poţi convinge pe nenea turistul din ziua de azi că a văzut destule clădiri la roma, la braşov vine pentru ....pentru puncte puncte.

Andrei Paul spunea...

Hai că ne apropiem. De exemplu, blonda cică bagă bani în firmele de partid şi de stat, în schi, patinoare, baze sportive pentru fote 2013. Întrebarea e, cum o să vină delegaţiile şi cohorta de turişti pe dn1 pînă la braşovul care n-are aeroport sau autostrăzi? Cum vin turiştii care n-au elicoptere la braşov sau aiurea, ca să facă altceva? (în afară de offroad pe şoselele asfaltate an de an din ce în ce mai prost sau condiţie fizică la nervi în tren sau alte situaţii?).

Alexa spunea...

Foarte frumoase fotografiile tale! Atmosfera surprinsa in imagini e superba!

Andrei Paul spunea...

Multumesc, Alexa, si te mai astept.

Hudini Silviu spunea...

mda ..frumos la italia.. si da frumos tare si la noi ... cred ca cea mai buna afacere cu turismu' asta ar fi sa cumpar niste tancuri pe care sa le amenajez inauntru frumos cu canapele de piele dotate cu suspensii si sa ii plimb pe turistii dornici de aventuri pe drumurile patriei noastre dragi ... sincer cred ca ar prinde ...

la ce ne trebe aeroport la Brasov fratilor? aduc astia f16 alea de la americani, care is cam praf deja si o sa inceapa si alea sa cada cum cadeau Mig-urile..

deci, in romania se anunta averse de scurta durata cu MIG-uri si cu F16, drumurile is praf, baile herculane is praf (am fost saptamana trecuta),Sarmisegetuza ii praf (am fost acu 2 saptamani), Sibiul nu mai e capitala culturala (plus ca inca nu are centura si sa treci prin Sibiu iti ia cateva ore bune), Bucurestiul e sub asediul gropilor din asfalt, a masinilor si a grevelor celor nemultumiti de salariile minunate pe care le au ... ce mai tara turistica frate ...

ma inclin cu respect (pentru Andrei si pentru cei ce baga cate un ochi pe blogu omului {apropo bai amortitilor de la google !!! hellooo..sunt bloguri porno pe care nu le banati..}, nu va ganditi la altceva...)

Andrei Paul spunea...

Multumesc domnu Hudini, ma bag si eu la afacerea cu tancurile. Cel mai bine ar fi sa taiam bilete la intrarea in tara, unde pe linga Otopeni sau Vama Bors sa scrie Adventure Land - 100 Euro, Unlimitted staying. Ah, de curind am aflat ca sint unii (sau de fapt, a fost unul)care vin din strainatate numa ca sa vada cum e cind nu-i totul pus la punct. Hă-hă! Să-l văd io după ce-i rămîne trenu-n cîmp o noapte întreagă la -20 de grade, dacă mai vrea aventură...

Ioana Gînju spunea...

..fine observatii!

Andrei Paul spunea...

Multumesc, Ioana. Si bine ti-a revenit obiceiul:). Parte fericit!

Cana cu Cirese spunea...

La Multi Ani! cu putini intarziere, am aflat de undeva - nu spui de unde - ca ieri a fost ziua ta! La Multi Ani!

Andrei Paul spunea...

M;ultumesc, dragă cană cu cireşe. vezi, dacă eşti puţin răutăcios, te ţine minte lumea:). Paşte Fericit!